Beyaz peynir çok fazla gözenekli ise
alırken bir kez daha düşünün. Gözeneklerin fazlalığı,
asitli süt kullanıldığını gösterir.
Beyaz peynir ambalajına fazla su salmışsa bu peynirin
yeterince olgunlaşmadığını gösterir. Tadıldığında çok
fazla ekşilik veren beyaz peynirden kaçının. Ancak ekşi
oranı çok az olan peynirde yoğurt kültürünün kullanılmış
olabileceği aklınızda olsun.
Taze kaşar peyniri açık sarı renkte, homojen yapıda, süt
kokulu, kolay dilimlenebilir ve az tuzlu olur.
Dil peyniri az tuzlu olmalı ve lif lif ayrılabilmelidir.
Peynir, ışıksız ortamda (buzdolabında, sebzelik gözünde)
saklanmalıdır.
Peynir hemen tüketilmeyecekse, kendi ambalajında
saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra ise mutlaka
saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sararak
korunmalıdır. Aksi takdirde peynir nemini kaybeder,
aroması ve lezzeti azalır.
Beyaz peynir; ambalajı açıldıktan sonra, içme suyuna,
yumurta yüzecek kadar tuz eklenerek hazırlanan sıvıda
saklanabilir. Böylece peynirin olgunlaşma süreci de
devam eder.
Peynir dilimlere ayrılmadan saklanmalıdır, böylece dış
ortamla teması en aza indirilebilir.
Kabuklu peynirler (eski kaşar gibi), kabuğu
temizlenmeden saklanmalı, temizleme işlemi peyniri
tüketmeden hemen önce yapılmalıdır. Krem peynirler
mutlaka kendi ambalajının içinde ve kapağı kapalı olarak
saklanmalıdır.
Kızartma peynirler tüketilmeden önce 4-5 saat suda
bekletilerek tuzu alınmalıdır.
Beyaz peynir dışındaki peynirler yıkanmaz, su ile temas
peynirin lezzet ve aromasının kaybolmasına yol açar.
Beyaz peynirleri keserken, bıçağı ıslatmak peynirin
düzgün kesilmesine yardımcı olur.
|